Манастир Буково је у уторак, 25. августа 2015. године, био место духовног сабрања верника Епархије тимочке. Светом архијерејском Литургијом началстовао је Преосвећени Епископ жички Г. Јустин, уз саслужење Преосвећеног Епископа тимочког Г. Илариона, архимандрита Козме (Радовића) игумана манастира Буково, протосинђела Саве (Илића), протојереја Милана Радовића и свештеномонаха ове свете обитаљи.
Умолитвеној заједници са својим архипастирима, верни су узнели усрдне молитве свеблагом Господу у храму светог Николаја мирликијског чудотворца, крепећи се беседама својих владика. Како је велику радост вернима причинио долазак Епископа Јустина, који је више од две деценије био на челу ове Епархије, владика Иларион је поздрављајући његов долазак рекао да ће ове две Епархије на обострану радост наставити да помажу једна другој, и замолио владику Јустина да све сабране поучи очинском беседом.
У свом обраћању владика Јустин је подсетио на потребу припадности и истрајавања на путу Христовом, али никако само постављајући питања – шта се то догађа у Цркви Божијој, већ испитивањем сопствене личности и нашег места у Телу Цркве кроз коју се спасавамо. Поштујући и испуњавајући Божије заповести, ми постајемо Богови по благодати, а то је оно што заправо Бог од нас очекује, свакоме дајући по срцу његовом. Дужни смо да најпре иштемо Царство Небеско, јер се духовно мора ставивити испред материјалног и пролазног. Већ овде на земљи ми се својим животом опредељујемо и живимо Царством Божијим, рекао је владика Јустин.
Након свете Литургије, верници су у манастирској порти наставили дружење са својим Епископима. Манастир Буково већ годинама израста у Свету Лавру Епархије тимочке, која истовремено окупља верни народ ове и других Епархија, постајући центар духовног препорода на истинском путу спасења и богопознања кроз Цркву Христову.