Свети мученик Трифун, заштитник винара и виноградара, прослављен је свечаним литургијским сабрањем у манастиру Буково 14. фебруара 2020. године. У цркви Св. Николаја Мирликијског Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион началствовао је светом Литургијом уз саслужење архимандрита Козме, протосинђела Симеона и јерођакона Марка, док су за певницом на литургијске прозбе одговарали јеромонах Енох и архиђакон Илија. Молитвено учешће у светој служби узео је и господин Владимир Рогановић, нови директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

У својој беседи Епископ тимочки је најпре заблагодарио г. Рогановићу на присуству и изразио наду да ће се до сада успешна сарадња Епархије тимочке са Управом за сарадњу са црквама и верским заједницама наставити и у будућности. Потом је сабраним верницима рекао да је време у ком смо сабрани у храму на светој Литургији, када се сједињујемо са Господом у Светој тајни причешћа, кратко али најспасоносније и најпаметније утрошено време у току празничног дана и истакао – Тамо где је жив Господ Исус Христос, где је благодат Духа Светога, где се окупљају уз нас невидљиво анђели Његови који учествују у служењу свете Литургије и који невидљиво помажу свештенослужитељима, ту је благодат Господња која нас чува. То не значи да смо ми као хришћани немарни за своје здравље него то значи да ми најпре маримо за своје спасење и за своје духовно здравље које је важније од телесног, а онда ће Господ дати и телесно здравље.

Говорећи о Светом Трифуну, владика Иларион је истакао – Светог Трифуна Црква прославља овде на земљи али га прославља и на Небу. Такво укрепљење и таквог заштитника ми имамо у Св. Трифуну кога призивамо за посредовање ка милости Господњој, да он буде наш молитвеник пред Богом да нам виногради добро роде, да добро понесу, да нам Господ дарује благо и добро време, да ти плодови виноградарског труда на крају буду освештани и да буду принесени и враћени Господу као благодарност Њему на светој Литургији и посебно у Светој тајни причешћа.

Након свете Литургије верници су на челу са Епископом, игуманом и братством манастира литијским ходом пошли до манастирског винограда где је обављен чин благосиљања винограда уз орезивање виновог чокота.