Светим евхаристијским сабрањем верних којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, прослављен је 19. децембра 2016. године свети Николај мирликијски чудотворац, храмовна слава манастира Буково.

Епископу су саслуживали архимандрит Козма, игуман манастира, протојереј-ставрофор Ранко Јовић и свештеномонаси ове светиње. У литургији су молитвено учествовале монахиње манастира Вратна, као и велики број верника из свих крајева Епархије тимочке. Литургији је присуствовао председник Општине Неготин г. Јован Миловановић.

Владика је честитао славу игуману Козми и свим верницима, беседећи о данашњој великој духовној радости, јер нема веће радости од оне „када сва браћа живе заједно…“ и када по мудрим речима наши старих „на млађима свет остаје“, ми данас имамо за домаћина славе једног младог човека г. Николу Стојановића из Кладова, а за следећу годину и другог, г. Саву Костића из Зајечара.

И свети Николај потиче из благочестиве породице, измољен и потом враћен Господу као уздарје. То показује какав однос родитељи треба да имају према деци, јер су она дар Божији и благослов, а родитељи треба да их усмере на служење Богу у будућем животу, неки кроз хришћански живот у свету, неки кроз монашки или свештенички. У животу овог дивног светитеља и чудотворца, који је помагао невољнима целог свог живота, много је детаља који нас подсећају какви ми хришћански живот треба да живимо. Он је ревновао од најраније младости своје и напредовао уз помоћ Божију, али не и без свога труда. То упућује и на нас, да не будемо само хришћани на речима, већ и на делима. – Колико је нас овде мало у односу на народ ван Цркве, и мали је број оних у Цркви који се искрено моле Богу, који читају Свето Писмо и молитве свакодневно.

Свети Николај је био сведок Јеванђеља у своје време и то остао народу хришћанском до краја века, јер све што је створено има свој крај на земљи, и не зависи од нас ни наше рођење, ни упокојење… ми се једино питамо какви ћемо изаћи пред Господа, са који добрим делима и каквим животом, то од нас зависи. Нека нам свети Николај буде заступник и помоћник са свима светима славећи Господа. – рекао је владика.

Духовна радост настављена је након литургије славским послужењем у манастирском конаку.