Празник Светих врача, бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана свечано је прослављен у манастиру Буково светом архијерејском Литургијом у четвртак 14. јула 2022. године. Литургијско сабрање је  предводио Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион док су му саслуживали свештенослужитељи из читаве Епархије. У току Литургије Епископ је јеромонаха Еноха, сабрата манастира Буково, рукопроизвео у чин протосинђела.

По завршетку Литургије, владика је чиститао игуману манастира Буково оцу Козми имендан, пожелевши му молитвену заштиту Светих бесребреника и њихову помоћ у испуњавању хришћанских врлина и ширењу Истине Божје.

Говорећи потом о животу Светих чудотвораца и великомученика Козме и Дамјана, Епископ је указао на својеврсни парадокс који постоји у хришћанству а то је да хришћани неће бити повлашћени у овом свету, неће бити награђени за Љубав према Христу и Цркви вредностима савременог човека, већ ће напротив бити одбачени и презрени. Треба да се сетимо да нам Господ ни на једном месту у Светом писму није обећао да ће нас људи у овом краткотрајном и ограниченом животу посебно поштовати и волети, а још мање да ћемо бити хваљени од читавог света. Напротив, врло јасно нам на многим местима Господ указује да свако ко хоће да живи побожно у овом свету биће гоњен, рекао је владика Иларион и закључио – Сва та гоњења су нам обећана од живог и истинитог Бога који је сам Истина и ми тога треба да будемо свесни али и да се ничега не бојимо јер знамо да за помоћника имамо живог Бога.