Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету Литургију у манастиру Буково на празник Преподобне мати Параскеве – Свете Петке у среду 27. октобра 2021. године. Епископу су саслуживали буковска сабраћа протосинђел Симеон и јерођакон Марко. Славски колач је принео и са владиком преломио отац Симеон који Свету Петку прославља као своју небеску заштитницу.

Епископ Иларион беседио је верницима сабраним у буковској светињи о Светој Петки, светитељки српског порекла чије мошти данас почивају у румунском граду Јаши. Света Петка је, како истиче Епископ, сведок Христове благодати и силе а њене чудотворне мошти сведоче да живот није окончан телесном смрћу. Та сведочанства треба да нас утврђују у Цркви Христовој и подстскну нас да будемо ревноснији као Њени чланови – да не долазимо у цркву само када нам је крсна слава и да се само тада сетимо Бога и наших небеских заштитника, него да управо са осећањем присутности Бога живога и по узору на наше небеске заштитнике идемо кроз овај живот, рекао је владика Иларион.

Тумачећи јеванђелску перикопу о десет девојака, владика је рекао да је пет лудих девојака било лудо у духовном смислу јер нису мариле за стицање духовних вредности односно врлина по којима ће нас Господ препознати као своје следбенике. Епископ тимочки је нагласио да је потребно да свако од нас, по узору на пет мудрих девојака, пуни своје духовне сасуде врлинама јер до богопознања можемо доћи само ако најпре спознамо себе саме кроз смирење, покајање, кротост и испуњавање Христових заповести онако како нас то Црква учи.