У Недељу о митару у фарисеју, 21. фебруара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је светим литургијским сабрањем у манастиру Буково. Епископу су саслуживали aрхимандрит Козма, протосинђел Симеон, протојереј Милан Радовић и јерођакон Марко.

Беседећи после читања одељка из Јеванђеља тимочки Епископ изразио је радост што је СПЦ добила свог новог патријарха, те је заблагодарио свим верницима који су својим молитвама дали духовну подршку Светом Архијерејском Сабору да благодаћу Духа Светога изабере човека достојног трона Светог Саве. Потпуно је сувишан и заиста веома оптерећујући страх појединаца да ће Црква да залута и скрене са пута спасења ако овај или онај пастир уради ово или оно. То заиста само показује нашу маловерност и наше недовољно прихватање да Бог ипак Духом Светим води Цркву, рекао је владика Иларион и додао – Као што је свима познато, у нашем црквеном устројству патријарх је први међу једнакима а онај који хоће да буде први, како каже Јеванђеље, нека свима служи. За новоизабраног Патријарха српског г. Порфирија знамо колико је свима другима послужио када им је било потребно и само је довољно да се сетимо оних невољника и страдалника у „Земљи живих“ којима је тако служио, које је крепио, које је васкрсавао из духовне смрти у духовни па и телесни живот.

Епископ тимочки је потом тумачио прочитани јеванђелски одељак и закључио – Треба да будемо опрезни и пажљиви у свом духовном животу и изнад свега да будемо они који ће неговати искрено смирење и искрено покајање. Ако тога има онда ће на нашим лицима бити покајна радост која ће нас водити ка радости васкрсења Христовог. Та радост од смирења и покајања ће нам давати искрену наду на помоћ Божју, та радост ће нам давати искрену утеху и храброст да се препустимо вољи Божјој.