Празник Покрова Пресвете Богородице прослављен је свечаним литургијским сабрањем у капели мамастира Буково. Литургијом је началствовао протосинђел Захарија уз саслужење протојереја Милана Радовића из Јагодине и свештеномонаштва и свештенства Епархије тимочке а појао је неготинки црквени хор. Сабрању је поред бројних верника присуствовао и председник Општине Неготин г. Владимир Величковић.

По завршетку Литургије сабраном народу беседио је отац Захарија подсећајући на догађај који је претходио успостављању данашњег празника. Наиме, у Х веку за време опсаде Цариграда у цариградској цркви Влахерни јавио се лик Пресвете Богородице која ширећи омофор заједно са свима светима закриљује све сабране на молитви у Влахерни.

Тумачећи одељак из Јеванђеља о сестрама Марти и Марији, отац Захарија је нагласио да је потребно да слушамо и држимо реч Божју како бисмо били достојни заштите покрова Пресвете Богородице.

Поздрављајући братство манастира Буково, које својим животом показује како се слуша и држи реч Божја, отац Захарија је честитао свима окупљенима данашњи празник са надом на заштиту и помоћ Пресвете Богородице.

Након преламања славског колача у манастирском конаку приређена је славска трпеза за све присутне.