Ризница

„Не сматра се за слугу Божијег онај ко служи страстима: он је слуга ономе ко њиме влада.“

авва Исаија

Иконостас из 1837. године који је замењен новим 1887. није сачуван. Сачуване су само четири престоне иконе: Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице са малим Христом, Светог Јована Крститеља и Светог Николе. Иконе су прилично оштећене. Најбоље је очувана икона Пресвете Богородице на чијој полеђини се налази запис:

„Украшен је овај иконостас при срећној владавини светога господара и кнеза Милоша теод. Обреновића и при његовом преосвештенству господину Доситеју Новаковићу епископу тимочком ревновањем и служењем местног господина игумана Јосифа Миливојевића с братством својим. Били су молери Милија Марковић свештеник, Живко Павловић и Јован Марковић, житељи Кличевачки за 100 талира 1837 лето месеца октобра 5 дан“

Вољом Оца и с помоћу Сина и извршењем Светога Духа. Амин. Ослика се свети божанствени храм светога чудотворца оца нашег јерарха Николаја Мирликијског године 1654. И придбински митрополит Владика господин Софроније и настојатељ господин Михаил игуман Дечанац и уз помоћ благоверног и христољубивог ктитора господина Симеона кнеза трњанског.

Целивајуће иконе – У време обнове манастира 1887. Павле Чортановић сликар из Новог Сада (1830-1903), који је у то време био учитељ цртања у неготинској Гимназији, урадио је 24 целивајуће иконе на лиму и ретуширао једну стару икону из 1712. године на којој је представљено Рођење Христово. На полеђини једне од целивајућих икона стоји натпис:

„При настојатељу Архимандрита Прокопија Бујишића живописане су:  24 целивајуће иконе манастиру Букову 1886. – 1887. и 1888. године.“

Прича о нама

Сликарство

Од старог живописа остале су представе Пресвете Богородице са малим Христом у медаљону.

Историјат

По једном предању манастир Буково је задужбина Светог краља Милутина с краја 13. века.

Архитектура

Архитектура манастирске цркве указује на јединство архитектонског и конструктивног решења.

Није опасно то што нас нападају страсти и што се боримо против њих; али јадно је ако због лењости и немара поклекнемо пред њиховим насртајем.

св. Јован Шангајски

Контакт

Манастир Буково, Неготин

Адреса: Буковски пут бб

Телефон: 019/543-460

Мејл: manastirbukovo@gmail.com