Радионице

Кројачка радионица. Столарска радионица. Иконописачка радионица.

Кројачка радионица

Манастир Буково у Епархији тимочкој има кројачку радионицу у којој монаси шију црквене одежде, али израђују и црквене барјаке, плаштанице, прекриваче за свети престо.

Нема много мушких манастира у којима део монашког послушања подразумева шивење црквених одежди. „Нема ни много манастира који имају оца Стефана”, додаје у шали архимандрит Иларион, игуман манастира Буково у Тимочкој епархији. Посвећена Светом Николају Чудотворцу, на четири километра од Неготина, ова светиња има своју кројачку радионицу у којој се раде свештеничке мантије, свештеничке и владичанске одежде, епитрахиљи, митре, предмети за цркву: барјаци, плаштанице, прекривачи за свети престо. Ова делатност почела је доласком оца Стефана у манастир 1997. године. Почетак је био скроман, вођен жељом овог монаха, раније запосленог у текстилној фабрици у Књажевцу, да помогне манастиру.

„Радио сам у моделарници и ту сам доста научио о многим одевним предметима, како треба шити од почетка до краја, па ми није много требало да савладам „црквени програм”. Најважније је осмислити како треба да изгледа одежда, којим ће мотивима бити украшена и онда све то уклопити у складну целину. Имамо машину за везење, коју програмирамо према нашем нацрту, а ми кројимо и шијемо” прича отац Стефан.

У том послу помаже му сабрат, отац Захарија. Готово да нема дана када не раде на некој поруџбини, а имају их петнаестак месечно.

„За једну одежду потребно је, када се осмисли и испрограмира вез, једна недеља, али зависи колико су компликовани мотиви на њој. Радили смо одежде за нашег владику Јустина, наручују нам доста из наше, али и из других епархија” каже отац Стефан.

На питање шта је најтеже израдити, отац Стефан каже: „Ништа није тешко када човек то воли и хоће.”

Део текста из чланка „Монашки вез за владичанску одежду“

дневни лист „Политика“, 17. новембар 2011. године

Столарска радионица

Велике потребе за столарским производима и план изградње новог конака у манастиру као и потребе за обнављањем и подизањем храмова, манастира и парохијских домова широм тимочке Епархије били су главни узрок оснивања столарске радионице у манастиру Буково 2002. године.

Иконописачка радионица

Иконопис, као послушање где се монах сусреће „лицем у лице“ са Господом, Пресветом Богородицом, светим анђелима и свима светима, обавља се у манастиру од 1996. Тренутно, због обимних радова на уређењу манастирске порте и припреме новог конака за велико освећење, иконописачка радионица није активна.

Иконописање

Иконопис, као послушање где се монах сусреће „лицем у лице“ са Господом, Пресветом Богородицом, светим анђелима и свима светима, обавља се у манастиру од 1996.

Кројачка радионица

Манастир Буково у Епархији тимочкој има кројачку радионицу у којој монаси шију црквене одежде, али израђују и црквене барјаке, плаштанице, прекриваче за свети престо.

Столарска радионица

Велике потребе за столарским производима и план изградње новог конака у манастиру били су главни узрок оснивања столарске радионице у манастиру Буково 2002. године.

Претеривања и у малим стварима нису ситнице.

св. Филарет Московски

Контакт

Манастир Буково, Неготин

Адреса: Буковски пут бб

Телефон: 019/543-460

Мејл: manastirbukovo@gmail.com