У манастиру Буково прослављена је слава манастирског храма Светог Николаја Чудотворца, светим евхаристијским сабрањем којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење архимадрита Козме (Радовића) и свештеномонаха ове свете обитељи. Великим црквено народним сабором обележана је слава буковске светиње, у коју су се данас сабрали  верници из целе Епархије тимочке. У својој беседи Епископ Иларион је честитавши храмовну славу игуману са братијом , домаћинима славе и свима присутнима рекао: „Свети Николај је читаво своје биће, читаву своју вољу, ум, срце, и читаву своју телесну снагу усмерио на љубав према Господу. И Господ, који милостиво прима оне који му прилазе, многоструко је узвратио благодатним даровима Свом смиреном слуги, Светом Николају. Свети Николај је још за живота чинио многобројна чудеса и та чудеса су се наставила и после његовог одласка из овог телесног, материјалног и видљивог света“. У наставку беседе, владика је говорио о важности и значају активног учествовања верних у свакодневном богослужењу, нагласивши да је познавање самог богослужења важно за проповедање, Истине Православне  вере, на које смо позвани.

Потом је уследило ломљење славског колача, а овогодишњи домаћин славе, заједно са манастиром, био је г-дин Владимир Фрунзареловић са породицом из Неготина.

Манастирска обитељ угостила је за славском трпезом све вернике који су данас били у буковској светињи. Овом приликом Епископ Иларион је похвалио дугогодишње велике донаторе, који су несебично помагали у обнови и изградњи храмова и црквених домова,  њиховом уређењу и украшавању, како у Тимочкој тако и другим Епархијама наше Свете Цркве, г-дина Димитрија Стојановића из Кладова  и г-дина Најдана Фортунића из Кобишнице. Ови неуморни приложници, који су добитници Ордена Светог Саве другог степена, и даље настављају да помажу наше свете храмове. Такође, Епископ је похвално говорио о вишегодишњем несебичном помагању др Ружице Ристић из Зајечара, добитници Ордена Краљице Милице  – преподобне Евгеније – „За делатну љубав према Светој Мајци Цркви“ који јој је додељен за самарјанско милосрђе према свештенству, монаштву и верном народу Епархије тимочке.