Винарска слава Свети Трифун слави се широм православног света. Интересовало нас је како то раде у појединим деловима Србије и шта овај највећи винарски и виноградарски празник значи појединим винарима.

Прво смо се запутили у Неготин и манастир Буково, из чије винарије долазе вина од црне тамјанике, шардонеа, гамеа, кабернеа и мерлоа која редовно добијају признања домаћих љубитеља вина и међународних винских судија.

Kод нас је последњих година обичај да се у манастиру окупљају винари из околине – каже игуман манастира Буково, архимандрит Kозма, и додаје: Службу обавезно служи владика, Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион. Kао светитељ Божји Св. Трифун окупља нас најпре на светој Литургији у храму где су уз братство међу верним народом присутни и неготински винари, ко како може да дође. Потом председник Удружења винара, у овом случају наш брат Никола Матаљ, и ја пресечемо колач. Након Литургије се литијски одлази до манастирског винограда црне тамјанике где се врши чин благосиљања новог рода и орезивање лозе уз жељу да Господ благослови винограде свих неготинских винара. Владику сам замолио да то не буду само наши буковски виногради јер је немогуће физички постићи и обићи читаву виноградарску Kрајину, већ благосиљамо све винограде Тимочке епархије а и шире у једној лепој молитви. Затим читамо молитву за вино, и наше и сва друга вина уз благослов, а на крају све пошкропимо светом водицом након чега имамо послужење у манастирском конаку. Буде ту озбиљно послужење са дегустацијом младих вина али сви донесу и по неко старо, архивско, чиме се заврши та угодна фешта. После свако иде у своју винарију и тек се касније позовемо и одемо на заједничку вечеру. Ове године због ситуације са короном ту дегустацију највероватније нећемо моћи да организујемо, можда у некој мањој мери испред винарије. Но, оно што нас радује је што смо обновили виноградарство у манастиру и што се и даље, хвала Богу, обнавља у целој Kрајини. И што нам је Свети Трифун заштитник коме се молимо пуним срцем, што се показало да нас је Бог задњих година заиста благословио да имамо неколико добрих берби. Можда нису све врхунске и најбоље, али грожђе је збиља добро било, као и вина. Једноставно то је духовна радост али и радост да ће бити доброг грожђа, биће посла, радиће се.

 

Преузето са интернет портала vino.rs