У манастиру Буково прослављен у среду 14. октобра 2015. године, празник Покрова Пресвете Богородице, слава манастирског Параклиса, који је сабрао свештенослужитеље и вернике тимочке, жичке и других Епархија. Светим евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин. Салуживали су Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион, архимандрит Козма ( Радовић), игуман манастира Буково и свештеномонаси Епархија тимочке и жичке. У току свете Литургије Епископ Иларион је у чин Протосинћела произвео јеромонаха Симеона (Николић) и јеромонаха Захарија (Митића) сабраћу манастира Буково.
Владика Јустин се обратио беседом верном народу подсетивши на догађај који се збио у цркви Влахерни на данашњи дан, давне 911. године, којим прославаљамо Покров Пресвете Богомајке. Дивна су чудеса Божија – рекао је владика, питајући шта то Господ хоће са нама људима, да ли наше богатство или наша знања. Једино и највредније знање јесте спознаја самога Господа Бога. Не постоји на земљи нико ко све зна, а Бог од нас тражи само веру, и по величини и искрености вере ми добијамо све што нам је потребно од Господа. У светом писму се каже „ Онај који верује у мене има живот вечни“. Свети Апостоли су тражили од Господа да им дометне вере, јер нису могли да схвате шта то Господ хоће да чини са родом људским, тако већ две хиљаде година Црква сведочи ту веру и нама говори више него апостолима, јер они тек када су се обукли у Силу са висина и примили Духа Светога могли су да спознају Господа Бога – рекао је владика Јустин.
Славски колач ове године припремио је др Славиша Костић и његова породица из Зајечара. У манастирској трпезарији приређена је трпеза за бројне вернике и поштоваоце ове Богомчуване светиње, које је поздравио владика Иларион изражавајући радост због данашњег празничног скупа, подсећајући да наша вера не треба да буде само на речима, наго да се она мора потврдити нашим делима. Владика је истакао да су многи верници у овој светињи годинама присутни и помажу у њеном свеобухватном напретку. Игуман манастира Буково архимандрит Козма је захвалио Преосвећеним владикама и свима који су данас учествовали у заједничкој духовној радости и узнели молитве пресветој Богородици за њено заступништво и помоћ васцелом народу нашем.