Празнично сабрање поводом освећења новог конака манастира Буково, у недељу  27. маја 2012. године, отпочело је Светом архијерејском Литургијом, коју су служили Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Јустин, Eпископ рашко-призренски г.Теодосије и Eпископ крушевачки г. Др Давид, уз саслужeње настојатеља манастира Буково архимандрита Илариона, протосинђела Стефана, настојатеља манастира Зочиште, јеромонаха Панарета, настојатеља манастира Бођани као и бројног свештенства. Пригодном беседом, након читања Св. Јеванђеља обратио се Епископ Давид који је богонадахнутим речима нагласио значај данашњег сабрања.

Након освећења конака, у пријатном и славском расположењу вођени су разговори са бројним представницима локалне самоуправе, државних и друштвених институција као и већих фирми са којима је манастир сарађивао приликом обнове конака. Затим је приређена пригодна  прослава  у порти. Уз подсећање на историјат манастира, почев од самог оснивања, преко периода изградње првобитног конака из 1839. године, па до данашњих дана обнове и освећења, на сцени је изведен и богат музички програм у коме су учествовали хор цркве Св. Тројице из Неготина, етно-група „Мариника“, дечија етно-група „Класје“, фолклорна секција ученика из Прахова и КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина.

Настојатељ манастира архимандрит Иларион обратио се присутнима захваљујући на помоћи и подршци и поделио архијерејске похвалнице најистакнутијим приложницима и представницима појединих установа који су допринели да се конак заврши и стави у употребу манастирском братству.

По завршеном програму, у конаку је приређена трпеза љубави за више од 400 гостију. За време трпезе вернима су се обратили Епископ Теодосије и Епископ Јустин, изражавјући своју благодарност Богу и присутнима на помоћи приликом обнове конака и захвалили на великом броју верника који нису штедели труда да би са братством манастира поделили ову велику радост. На крају трпезе приказан је и документарни филм о обнови конака, кроз све фазе изградње, који је производ манастирске радионице документарног филма.

Реконструкција и доградња конака рађена је према пројекту Завода за заштиту споменика културе из Ниша, уз извесне допуне и сугестије више стручних лица ангажованих од стране манастира. Због потпуне оронулости старог конака који је претио да се уруши на олтарски део капеле Покрова Пресвете Богородице, читав објекат порушен је 2002. године. Израда и прикупљање техничке документације трајали су до 2004. године када су на празник Покрова Пресвете Богородице Епископ Јустин и Епископ Теодосије, положили камен темељац данашњег конака. Грађевински радови на изградњи конака отпочели су 2006. године уз материјалну помоћ Министарства вера РС. Грађевинске радове извела је грађевинска фирма „ГРАДЊА“ из Неготина, чији је власник дипл. инж. грађевине г. Милоје Костадиновић, добитник архијерејске похвалнице.

братство манастира Буково