У Недељу 11. по Духовима, у храму Св. Николе у манастиру Буково, литургијско сабрање предводио је Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион. Њему су саслуживали архимандрит Козма, протосинђел Симеон, некадашњи неготински парох Милан Радовић и архиђакон Илија.

Обраћајући се сабранима, које је поздравио, посебно је истакао дугогодишњу службу о. Милана, који је у Неготину оставио дубоки траг својим пастирским старањем.

Говорећи о јеванђелском зачалу владика је између осталог рекао: „Оно управо говори и појашњава на сликовит начин зашто је Господ дошао на овај свет, зашто се са висине из наручја Очевог, родио у пећини као човек, дошао међу нас огреховљене, помрачене и удаљене од Бога, и зашто је Господ поднео голготску смрт на крсту, и зашто је васкрсао… Дакле, Господ долази, као милостив, опрашта нама наше безбојне грехе, које сами никада за свога живота не бисмо успели да искупимо, као дуг од 10.000 таланата а са друге стране, имамо често ситуацију да ми једни другима нисмо кадри да опростимо из дубине срца ни нешто најмање. И љутимо се једни на друге и злопамтимо, и ненавидимо врло често једни на друге, па имамо и ситуације да људи стоје раме уз раме на светој Литургији и имају нешто један против другога, немајући ни страха Господњег, ни покајања, ни љубави, ни искрене праве побожности из дубине срца опросте једни другима. Зато уз поуку, ово јеванђеље доноси и претњу јер каже: ако нисмо кадри да опростима некоме ко нам је мало сагрешио како можемо да се надамо да Бог нама опрости наша безбројна сагрешења?“ Своју беседу владика је закључио речима: „Зато, данашње Јеванђење, контексту попразништва Преображења Господњег, треба да нам буде и додатна поука да смо позвани на лично преображење“.