Информације

Литургије

Богослужења

2017

Информације

Уопштено, кроз Православно богослужење ми улазимо у живо општење са Богом, а то је, са своје стране, припрема верних за вечно општење са Њим у будућем животу века који долази, припрема за блаженство за које је човек и створен.
2017

Литургије

 Заједничка богослужења, а Божанствена Литургија на првом месту, испуњавају своје назначење не у томе да сви заједно стојимо на богослужењу, већ да се заједно молимо, једним устима и једним срцем, а то се постиже активним учешћем у Служби Божијој и свештеника и целе Цркве.
2017

Богослужења

Богослужење чине она молитвословља и свештене радње којима православни хришћани изражавају Богу своја осећања вере, наде и љубави, и посредством којих улазе у светотајинско општење са Њим, добијајући од Њега благодатне силе за свети и богоугодан живот, достојан истинског хришћанина.

Литургија

Литургија је најважније богослужење Хришћанске цркве, зато што се на њој, под видом хлеба и вина, приноси Богу тајанствена жртва Тела и Крви Господа Исуса Христа, а којом се ми причешћујемо, ради нашег освећења и сједињења са Христом. Литургија је жртва, која се заснива на голготској жртви Христовој, а ми је понављамо у њеном бескрвном облику, жртвујући хлеб и вино.

Богослужења

Значај богослужења у Православној Цркви је тај што оно образује верујуће, поучава их, и духовно их васпитава, пружајући им најбогатију духовну храну. Централно богослужење у Православној Цркви јесте Света Божанска Литургија. Сва остала богослужења, као часови, вечерња, повечерје, полуноћница и јутрења су увод у Свету Литургију.
Устоличење Игумана Козме
Снимњено: 2014.

Устоличење Игумана Козме

Манастир Буково прославио је, 14. октобра 2016, празник Покрова Пресвете Богородице, славу манастирског Параклиса.

Многи посте телом, али не посте душом. Многи држе пост у храни и пићу, али не посте када је реч о злим помислима, делима и речима. Каква им је корист од тога?

св. Тихон Задонски

Контакт

Манастир Буково, Неготин

Адреса: Буковски пут бб

Телефон: 019/543-460

Мејл: manastirbukovo@gmail.com