Идући у сусрет највећем хришћанском празнику данас 1. априла у нашој светој обитељи прославили смо празник Цвети – Улазак Христов у Јерусалим. Архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство епископ тимочки Иларион уз саслужење братије манастира Буково протосинђела Симеона, протосинђела Захарије и јерођакона Илије.

Обративши се верном народу беседом, владика је говорио о значају данашњег празника, о делу Господњем у циљу сједињења човека са Богом у времену у коме су људи незаинтересовани за духовни живот, неблагодарни за неизмерну љубав Божију која нам је дата и неспремни за било какву жртву Богу. Благодат Божија и Црква Христова нуди се  и даје свима јер је дата и установљења да буде брод спасења и болница свима оболелима, али не од какве болести, већ оболелима од смрти. Владика је такође указао и на битност припадности и присуства у Цркви, јер ако смо са Христом ко ће против нас? Треба да будемо просвећени и духовни наследници Немањића. да се смиравамо у Господу и свагда се молимо једни за друге.

Окупљеном верном народу раздељене су на благослов освећене гранчице врбице, симбол данашњег празника, док су најмлађима подељени звончићи. Након свете литургије присутни су се окупили у трпезарији манастирског конака на припремљено послужење.