Празник Благовести свечано је прослављен у манастиру Буково светом архијерејском Литургијом. Његовом Преосвештенству Епископу тимочком г. Илариону саслуживали су игуман буковски архимандрит Козма и јерођакон Марко.

Честитајући празник верницима сабраним у буковској светињи, владика је истакао да је празник Благовести почетак нашег спасења у конкретном смислу, у смислу оваплоћења Бога Логоса и доласка Његовог на земљу ради искупљења палог Адама и свег човечанства после њега.

Епископ је даље тумачио део из Јеванђеља по Луки у ком се описује јављање архангела Гаврила Пресветој Богородици и преношење благе вести коју она беспоговорно и смирено прихвата. Њено смирење, достојанство, милост и чистота живота су оно што је, према речима Преосвећеног владике, чине широм од небеса и изнад свих анђела, арханђела, херувима и серафима. Са таквим смирењем и ми треба да живимо не очекујући апсолутно ништа од духовних утисака и доживљаја јер они који крену странпутицом самовоље улазе у благу прелест јер не само да се прибојавају виђења из анђеоског и духовног света него те појаве прижељкују у својим молитвама очекујући да доживе некакву посебну еуфорију и надахнуће, неко посебно виђење, а то све није добро, рекао је тимочки Епископ и закључио да треба да живимо са свешћу о сопственој недостојности пред Господом који нас дарује по великој Љубави Својој а не по нашим заслугама јер је милост Његова већа од греха нашег.