Занати

Винарија. Иконописање. Кројачка радионица. Столарска радионица.

Занати

Братство манастира велику пажњу придаје узгајању винове лозе у новозасађеним виноградима, као и производњи квалитетних вина и ракије. Изграђен је нови манастирски конак, на темељима старог, па је развијено и столарство. Братство је такође вешто у кројачком занату и иконописању.

Рад не користи само раднику, већ и другима

Рад је дар од Бога, и Његов народ ће бити благословљен

Бог опрема свој народ за рад

Винарија

Традиција гајења винове лозе и производњу вина у Неготинској крајини нераскидиво је везана за манастир Буково, који, због свог географског положаја, изузетно повољних климатских услова, и особеног типа земљишта на манастирском имању, кроз векове представља синоним и главно обележје виноградарства и винарства овог краја.

Иконописање

Иконопис, као послушање где се монах сусреће „лицем у лице“ са Господом, Пресветом Богородицом, светим анђелима и свима светима, обавља се у манастиру од 1996. Тренутно, због обимних радова на уређењу манастирске порте и припреме новог конака за велико освећење, иконописачка радионица није активна.

Кројачка радионица

Манастир Буково у Епархији тимочкој има кројачку радионицу у којој монаси шију црквене одежде, али израђују и црквене барјаке, плаштанице, прекриваче за свети престо. Ова делатност почела је доласком оца Стефана у манастир 1997. године.

Столарска радионица

Велике потребе за столарским производима и план изградње новог конака у манастиру као и потребе за обнављањем и подизањем храмова, манастира и парохијских домова широм тимочке Епархије били су главни узрок оснивања столарске радионице у манастиру Буково 2002. године.

Одлучност је полазишна тачка нашег спасења.

св. Макарије Велики

Контакт

Манастир Буково, Неготин

Адреса: Буковски пут бб

Телефон: 019/543-460

Мејл: manastirbukovo@gmail.com