Засађен огледни виноград са изабраним сортама грожђа

Засађен огледни виноград са изабраним сортама грожђа

10. април 2017. године

Након подизања два хектара винограда црне тамјанике сусрели смо се са првим изазовима у технологији гајења ове аутохтоне сорте Тимочке крајине. Данас, после 4 -5 година посвећеног бављења овим виноградом можемо да  кажемо да се ради о сорти која има веома специфичне потребе у погледу виноградарске технологије и да је прилично захтевна за гајење. Ради се о веома бујној сорти која је притом прилично осетљива на пламењачу, такође се ради о сорти која се не може  узгајати самостално, већ за њено успешно гајење треба предвидети још једну сорту опрашивача.

Детаљним праћењем и посматрањем винограда уочили смо да постоје одређене разлике међу чокотима у погледу облика и величине гроздова, времена сазревања, потенцијалу родности, садржају шећера и ароматских материја. Пратећи основну идеју да ову сорту сачувамо од нестајања и поново је афирмишемо међу виноградарима и винарима одлучили смо да ове појединачне чокоте који су нам се учинили најбољи умножимо и засадимо један нов виноград у коме ћемо да наставимо посматрање и проучавање ових издвојених чокота.

На овај начин смо урадили предклонску селекцију и подигли виноград у коме ће се, на најбољи начин, клонска селекција спровести до краја, односно да се добију први клонови црне тамјанике са најбољим карактеристикама за гајење грожђа и производњу вина.

Поред црне тамјанике у овом винограду засађени су и калемови беле тамјанике, прокупца и зачинка са намером да сагледамо како ће ове сорте реаговати на климатске услове у Тимочкој крајини.