Актуелности

БЕРБА 2012.

БЕРБА 2012.

Милошћу Божијом радосно дочекасмо и убрасмо први род нашег винограда Црне Тамјанике.

ПЧЕЛЕ У МАНАСТИРУ БУКОВО

ПЧЕЛЕ У МАНАСТИРУ БУКОВО

Манастир Буково, добио је нова пчелиња друштва. Братство ће у оквиру својих послушања, као нову делатност уврстити пчеларење и производњу меда.

ОСВЕЋЕЊЕ НОВОГ КОНАКА

ОСВЕЋЕЊЕ НОВОГ КОНАКА

Празнично сабрање поводом освећења новог конака манастира Буково, у недељу  27. маја 2012. године, отпочело је Светом архијерејском Литургијом, коју су служили Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Јустин, Eпископ рашко-призренски г.Теодосије и Eпископ крушевачки г. Др Давид, уз саслужeње настојатеља манастира Буково архимандрита Илариона, протосинђела Стефана, настојатеља манастира Зочиште, јеромонаха Панарета, настојатеља манастира Бођани као и бројног свештенства. Пригодном беседом, након читања Св. Јеванђеља обратио се Епископ Давид који је богонадахнутим речима нагласио значај данашњег сабрања.

ОПЕЛО И САХРАНА МОНАХА НЕКТАРИЈА

ОПЕЛО И САХРАНА МОНАХА НЕКТАРИЈА

У среду 21. марта упокојио се у Господу монах Нектарије, сабрат манастира Буково код Неготина, Епархија тимочка. За оне који нису стигли да га упознају као монаха он је био Станислав Стефановић, отац Владике тимочког Јустина и протојереја Дејана, свештеника при храму Светог Апостола Марка у Београду. Опело је служио Епископ тимочки г. Јустин, уз саслужење Епископа рашко – призренског г. Теодосија и више од четрдесет свештенослужитеља, у присуству мноштва верника из целе Епархије. Након опела, обратили су се настојатељ манастира архимандрит Иларион, протојереј Дејан Стефановић, Епископ Теодосије који је између осталог рекао: ,,Када сам ја дошао у манастир Црну Реку, да будем искушеник, срео сам брата Станка који ми се ту нашао и као отац, као неко ко је и старији и искуснији да ме научи многим стварима и није часио ни једног тренутка да ме поучи. У њему сам видео правога оца и родитеља. И сво време сваког монаха он је гледао као свога најмилијег и најрођенијег тако да, рекао бих, није он монах само десет дана. Цео свој живот од оног дана кад је своју децу упутио Господу, кад су они кренули Божијим путем и он је кренуо Божијим путем. Био је предан Господу али је увек био природан, увек је био савестан, одговоран и као таквог га знамо и памтимо”.

<<  9 10 11 12 13 [14