Актуелности

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ 2012.

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ 2012.

   На празник Покрова Пресвете Богородице прославили смо славу

20 ГОДИНА ЕПИСКОПА ЈУСТИНА

20 ГОДИНА ЕПИСКОПА ЈУСТИНА

   „Сила Часног Крста" назив је изложбе дуборезних радова Епископа тимочког Г. Јустина којом је 29. септембра у 19 часова, у галерији Народног музеја у Зајечару, почело обележавање двадесетогодишњег јубилеја његовог архипастирског служења. Окупљенима се најпре обратио директор музеја г. Бора Димитријевић, истакавши да нас је Епископ Јустин све необично обрадовао, јер је дозволио да видимо један други део његове душе и схватимо, кроз његов микрокосмос, да смо сви на овом свету привремени и пролазни. Окупљенима се обратио и градоначелник града Зајечара г. Бошко Ничић и песник Добрица Ерић који је говорио своју песму посвећену Владики Јустину.

БЕРБА 2012.

БЕРБА 2012.

Милошћу Божијом радосно дочекасмо и убрасмо први род нашег винограда Црне Тамјанике.

ПЧЕЛЕ У МАНАСТИРУ БУКОВО

ПЧЕЛЕ У МАНАСТИРУ БУКОВО

Манастир Буково, добио је нова пчелиња друштва. Братство ће у оквиру својих послушања, као нову делатност уврстити пчеларење и производњу меда.

ОСВЕЋЕЊЕ НОВОГ КОНАКА

ОСВЕЋЕЊЕ НОВОГ КОНАКА

Празнично сабрање поводом освећења новог конака манастира Буково, у недељу  27. маја 2012. године, отпочело је Светом архијерејском Литургијом, коју су служили Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Јустин, Eпископ рашко-призренски г.Теодосије и Eпископ крушевачки г. Др Давид, уз саслужeње настојатеља манастира Буково архимандрита Илариона, протосинђела Стефана, настојатеља манастира Зочиште, јеромонаха Панарета, настојатеља манастира Бођани као и бројног свештенства. Пригодном беседом, након читања Св. Јеванђеља обратио се Епископ Давид који је богонадахнутим речима нагласио значај данашњег сабрања.

ОПЕЛО И САХРАНА МОНАХА НЕКТАРИЈА

ОПЕЛО И САХРАНА МОНАХА НЕКТАРИЈА

У среду 21. марта упокојио се у Господу монах Нектарије, сабрат манастира Буково код Неготина, Епархија тимочка. За оне који нису стигли да га упознају као монаха он је био Станислав Стефановић, отац Владике тимочког Јустина и протојереја Дејана, свештеника при храму Светог Апостола Марка у Београду. Опело је служио Епископ тимочки г. Јустин, уз саслужење Епископа рашко – призренског г. Теодосија и више од четрдесет свештенослужитеља, у присуству мноштва верника из целе Епархије. Након опела, обратили су се настојатељ манастира архимандрит Иларион, протојереј Дејан Стефановић, Епископ Теодосије који је између осталог рекао: ,,Када сам ја дошао у манастир Црну Реку, да будем искушеник, срео сам брата Станка који ми се ту нашао и као отац, као неко ко је и старији и искуснији да ме научи многим стварима и није часио ни једног тренутка да ме поучи. У њему сам видео правога оца и родитеља. И сво време сваког монаха он је гледао као свога најмилијег и најрођенијег тако да, рекао бих, није он монах само десет дана. Цео свој живот од оног дана кад је своју децу упутио Господу, кад су они кренули Божијим путем и он је кренуо Божијим путем. Био је предан Господу али је увек био природан, увек је био савестан, одговоран и као таквог га знамо и памтимо”.

<<  8 9 10 11 12 [13